EMDR Congres 2021: ‘EMDR in verbinding’
20 november 2020EMDR en moreel trauma
28 november 2020De Koepel voor Effectieve Psychologische Behandelingen die drie grote wetenschappelijke psychotherapieverenigingen (VGCt, VEN en VSt) verenigt, is positief over het adviesrapport voor een vernieuwde structuur voor de academische beroepen in de psychologische zorg.
Dit advies is op 26 oktober door Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de stuurgroep psychologische beroepenstructuur, aangeboden aan Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg en Sport.
De Koepel heeft met haar input aan deze stuurgroep ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de wetenschappelijke registraties/aantekeningen voor evidence based behandelingen in de toekomst is geborgd. Wij zijn verheugd te constateren dat onze zienswijze vanuit de evidence based behandelingen vrijwel integraal is overgenomen in het uiteindelijke advies.
Doel van het advies aan de minister is te komen tot een meer overzichtelijke beroepenstructuur in de psychologische gezondheidszorg. Daardoor hebben cliënten en verwijzers meer helderheid over welke psychologische professional waartoe bekwaam is. Hierdoor zal de toegankelijkheid van de zorg, het vertrouwen in de zorg en het gebruik van gepaste zorg naar verwachting toenemen. En dát is weer goed voor de mentale gezondheid van Nederland.
BIG-registraties
In het advies wordt de structuur van de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) met basisberoepen (artikel 3) en specialismen (artikel 14) als uitgangspunt genomen. Voor de psychologische beroepen adviseert de stuurgroep om te kiezen voor één basisberoep: de gezondheidszorg-psycholoog generalist met een accent op volwassenen/ouderen of kinderen/jeugd. De huidige NIP-registratie kind & jeugdpsycholoog gaat straks op in dit basisberoep. Verder komen er vooralsnog twee specialismen: de klinisch psycholoog – psychotherapeut en de klinisch neuropsycholoog.
Het huidige artikel 3 beroep psychotherapeut vervalt daarmee en wordt straks ondergebracht in artikel 14. Volgens het advies mag een master- of basispsycholoog niet meer in de gezondheidszorg worden ingezet voor werkzaamheden waartoe hij/zij (nog) niet is toegerust, te weten zelfstandig werken met cliënten en clientsystemen. Juist om deze reden wordt er vanuit diverse hoeken gepleit voor meer opleidingsplaatsen en EVC-trajecten.
Kwaliteitsborging aantekeningen
Boven op deze BIG-registraties adviseert de stuurgroep een systeem van aantekeningen voor het kunnen bieden van methodische of doelgroepgebonden expertise zoals cognitieve gedragstherapie, EMDR en schematherapie. De kwaliteit van deze evidence based expertise wordt gewaarborgd door de wetenschappelijke verenigingen. Hun aantekeningen mogen alleen worden toegekend aan psychologen met minimaal een niveau 3-registratie in de wet BIG. Er komt tevens een openbaar kwaliteitsregister voor psychologische beroepen met vermelding van aantekeningen.
Deze aanbevelingen komen naar ons idee de helderheid van het psychologische beroepenstructuur en het niveau van de psychologische beroepsuitoefening ten goede. We hebben via de adviesraad bijgedragen aan de inhoud van het uiteindelijke adviesrapport; onze aanbevelingen zijn vrijwel onverkort meegenomen in de uiteindelijke advies. We hopen derhalve dat de Minister het advies overneemt.
Er moet uiteraard ook nog veel worden uitgewerkt, zoals een goede overgangsregeling met daarin een systeem van EVC’s (Eerder Verworven Competenties) voor ervaren psychologen. Ook zijn er meer opleidingsplaatsen nodig. We gaan daarvoor in goed vertrouwen verder in gesprek met de beroepsverenigingen NIP, NVGzP en NVP en met het ministerie van VWS.
De Koepel voor Effectieve Psychologische Behandelingen
De Koepel voor Effectieve Psychologische Behandelingen is een alliantie /samenwerking tussen de drie grote wetenschappelijke psychotherapieverenigingen: VGCt (Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieen, 7500 leden), VEN (Vereniging EMDR Nederland, 5000 leden) en VSt (Vereniging voor Schematherapie, 1200 leden).
Deze Koepel bundelt de krachten en expertise van de drie verenigingen bij het bevorderen van de kwaliteit van hun (evidence based) behandelingen in de psychologische zorg. Vanuit het gezamenlijke doel dat meer patiënten een evidence based behandeling krijgen door een goed opgeleide therapeut dragen wij daarover standpunten uit naar verwijzers, patiënten, financiers van zorg en beleidsmakers.
In totaal vertegenwoordigen wij in de Koepel ruim 10.000 professionals. Een grote meerderheid van de leden van onze verenigingen heeft een BIG-registratie als GZ-psycholoog, Klinisch psycholoog of Psychotherapeut. Ook Hbo’ers met aanvullende scholing kunnen lid zijn van onze verenigingen. Onze registraties zijn aanvullend/secundair aan de BIG-beroepen en waarborgen specifieke en belangrijke wetenschappelijk onderbouwde competenties. Bij iedere registratie bij onze verenigingen hoort een nascholings-/herregistratie-verplichting zodat leden aantoonbaar bijgeschoold blijven in het vak.
Een van de dossiers waar we samen (en met succes) in 2020 in zijn opgetrokken is de ontwikkeling van het advies voor een vernieuwde structuur voor de academische beroepen in de psychologische zorg. Andere dossiers waar de Koepelverenigingen samen in optrekken zijn de implementatie van meer Zinnige (psychologische) Zorg bij PTSS en Psychoses (een initiatief van ZorgInstituut Nederland), de ontwikkeling van de nieuwe zorgstandaarden voor PTSS en dissociatieve stoornissen en het samenwerken bij de ontwikkeling van nascholing voor onze (gemeenschappelijke ) leden en het harmoniseren van interne reglementen.