Trauma Aid NL
7 november 2020Koepel borgt evidence based expertise in beroepenstructuur
27 november 2020Op zaterdag 10 april 2021 organiseert de VEN opnieuw een spetterend congres, met dit jaar als thema EMDR in Verbinding.
Afgelopen jaar hebben we, mede door de coronacrisis, een succesvol hybride congresvorm ontwikkeld. Samen beleven, inspireren en ontmoeten blijkt ook te kunnen in een online omgeving met livestream, chat, speeddaten en catering aan huis. Nog nooit hadden we zoveel deelnemers (ruim 1200) en nog nooit was het congres zo goed beoordeeld. Collega’s uit alle uithoeken van het land, sommigen zelfs in het buitenland, met pasgeboren kinderen of andere reisproblemen vonden het hybride congres een verademing. Geen rijen bij de koffie, geen overdaad aan prikkels, gewoon lekker volgen wat je interessant vindt. En later terugkijken wat je gemist hebt in zalen waar je op het moment zelf niet kon zijn.
In 2021 gaan we door met een hybride congres, met – afhankelijk van de maatregelen die er zijn – een groep deelnemers op locatie in Theater Flint in Amersfoort.
Met het thema EMDR in verbinding belichten we de ontwikkelingen in ons vak vanuit een bredere invalshoek: de verbindingen met andere therapieën en ook verbinding tussen hoofd en lichaam, klacht en de context van de klachten.
EMDR wordt vaak ingezet als een interventie in een behandeling die bestaat uit meerdere behandelmethoden. Zo zijn er in de praktijk combinaties met onder andere schematherapie, cognitieve gedragstherapie of sensory motor therapie.
Op bestuursniveau werken de verenigingen voor schematherapie, cognitieve gedragstherapie en EMDR al een tijdje samen. Hoe gaat dat op de werkvloer? Hoe kun je de verschillende technieken goed combineren? En hoe kun je je als EMDR therapeut laten inspireren door andere stromingen? Hoe leg je een goede basis onder je behandeling en wat voor manieren zijn er om verwerking te versnellen, werkgeheugen extra te belasten of de partner van de cliënt bij de behandeling te betrekken? EMDR in verbinding gaat over verder kijken, ontwikkelen en inspireren. Natuurlijk gaan we ook kijken wat er op onderzoeksgebied gebeurt en hoe we die gegevens kunnen vertalen naar de praktijk.
De keynotes worden verzorgd door deskundigen op één van deze gebieden. Op dit moment staan de namen nog niet vast.
Het jaarlijkse EMDR-congres is bij uitstek de plek om nieuwe kennis met elkaar te delen. Wij zijn op zoek naar enthousiaste collega’s die nieuwe EMDR kennis hebben verworven of ervaringen hebben opgedaan, die ze met ons willen delen en die een workshop willen verzorgen op 10 april. Houd er rekening mee dat de workshops zowel live als in een digitale vorm zullen worden gegeven. Digitaal is er ook de mogelijkheid tot het werken met acteurs, werken in subgroepen en live interactie met de spreker(s).
Wij bieden podium voor:
- Workshops op twee niveaus: beginnende therapeuten en ervaren therapeuten (60 min)
- Openbare supervisie (60 min)
- Lab pitches (5 min)
Call for Papers Call for Papers Call for Papers
Wil jij met jouw kennis of vanuit jouw ervaring (onderbouwd) je collega’s inspireren? Heb jij kennis of ervaring die beginnende onderzoekers op weg kan helpen, didactische informatie die supervisoren kan helpen bij het uitvoeren van hun belangrijke taak, of zie je kans om practitioners op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen? Laat dan van je horen en meld je aan als workshopleider.
Tijdens het congres zijn er parallelle workshops van 60 minuten. In de workshops kunnen bepaalde technieken geoefend worden of toepassingen van EMDR bij een bepaalde populatie worden toegelicht. In de grote zaal vinden de keynote lezingen plaats en de workshops die veel deelnemers trekken. Tijdens de lab-pitches – ook op het grote podium – worden de resultaten van onderzoek gepresenteerd in een dynamische korte presentatie.
Workshopcriteria
Er zijn workshops op twee niveaus: beginnende therapeuten en ervaren therapeuten. Geef aan voor welke doelgroep jouw workshop geschikt is.
Let bij het indienen op de volgende aspecten:
- Bijzondere toepassingen van EMDR of bijzondere casuïstiek met videofragmenten als basis voor een geslaagde presentatie.
- Er is een helder leerdoel gericht op het vergroten of aanleren van een nieuwe vaardigheid of het bieden van inzicht in bijzondere toepassingen binnen het EMDR-kader.
- De workshoppresentatie start met één presentatie-slide waarop vermeld staat wat nu de wetenschappelijke stand van zaken is met betrekking tot het onderwerp.
- Ga uit van ervaren deelnemers die EMDR als techniek beheersen. Vermijd daarom elementaire informatie over diagnostiek (o.a. DSM 5-criteria) en het EMDR standaardprotocol.
- Stuur je aanmelding in via de online abstractmodule.
Lab pitch
Heb je nieuwe onderzoeksresultaten die je graag op het congres wilt laten zien? Iets nieuws ontdekt over de werking van EMDR? Ben je een nieuw toepassingsgebied aan het ontginnen? In een 5 minuten-presentatie in de grote zaal kun jij jouw onderwerp uitstekend voor het voetlicht brengen en collega’s weer een stukje wijzer maken. De onderzoekers van de pitches die geselecteerd worden, komen van tevoren bij elkaar om in een inspirerende presenters-workshop de presentaties aan te scherpen.
- Kies een pakkende titel en een heldere ‘take-home-message’.
- Gebruik ondersteunend materiaal in de vorm van beeldmateriaal.
- De meeste deelnemers zijn therapeuten en geen onderzoekers, waardoor het belangrijk is dat de onderzoeksresultaten die je presenteert begrijpelijk zijn en dat je aandacht besteedt aan de praktische implicaties hiervan.
- Bespreek slechts kort de methoden van onderzoek.
- Stuur je aanmelding in via de online abstractmodule.
Je wordt van harte uitgenodigd om je abstract in te dienen in de abstractmodule.
De congrescommissie kan ondersteuning bieden bij de voorbereiding van je presentatie. Voor meer informatie mail: congres@emdr.nl