Suggesties voor interweaves | Laliotis en Korn
1 november 2018EMDR bij patiënten met Niet Aangeboren Hersenletsel
11 december 2018In december 2018 brengt Ramón Lindauer, kinder- en jeugdpsychiater, systeemtherapeut en EMDR practitioner, een nieuw boek uit, ‘Hulp bij trauma in de kindertijd’. Zijn nieuwe boek richt zich volledig op de opvoeder. Het bevat veel casuïstiek en er wordt ingegaan op wat opvoeders kunnen doen om hun getraumatiseerde kind te helpen. De VEN is nieuwsgierig naar het boek en heeft Ramón een aantal vragen voorgelegd.
Waarom heb je dit boek willen schrijven?
Als kinder- en jeugdpsychiater, systeemtherapeut en EMDR practitioner werk ik op de polikliniek en heb dan gesprekken met kinderen, jongeren, en (pleeg-)ouders over wat trauma is, wat de gevolgen zijn, hoe kinderen kunnen herstellen en op welke manier opvoeders en ook traumabehandelaren daarbij kunnen helpen. Het delen van deze kennis geeft hoop op herstel. De reden waarom ik dit boek heb geschreven is om meer kinderen en opvoeders te bereiken en mijn kennis en ervaring met een groter publiek te delen.
Wat is de essentie van het boek?
De essentie van het boek is inzicht geven in welke gevolgen het meemaken van trauma’s heeft op kinderen en jongeren, en wat opvoeders kunnen doen om hun kind daarbij te helpen. In het eerste deel van het boek gaat het over de gevolgen van stress en trauma en het tweede deel gaat helemaal in op wat de opvoeder kan doen. Het boek is een handzame gids, die is samengesteld op basis van klinische praktijkervaring en recente wetenschappelijke kennis.
Wat levert het boek de ouders/ verzorgers van getraumatiseerde kinderen op?
Opvoeders leren de gedrags-, emotionele en ontwikkelingsproblemen van hun getraumatiseerde kind te bekijken met een ’traumabril’. Het boek bevat veel casuïstiek, wat voor opvoeders waarschijnlijk een blijk van herkenning is. Ook wordt uitgebreid ingegaan op wat opvoeders kunnen doen. In de praktijk merk ik dat opvoeders zelf ook vaak traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt. In het boek wordt ingegaan op wat de gevolgen zijn van onverwerkte trauma’s bij opvoeders voor hun kind. Opvoeders krijgen adviezen hoe zij weer beschikbaar kunnen zijn voor hun kind.
Heb je nog moeilijkheden ondervonden tijdens het schrijven van het boek en zo ja, welke?
Het idee voor het boek bestond al een lange tijd. Gewoon beginnen blijft lastig. De start heb ik vorig jaar zomervakantie gemaakt. Even niets aan mijn hoofd. Rust brengt dan creativiteit. Wat heel leuk en leerzaam was, is dat opvoeders en collega’s hebben meegelezen met verschillende hoofdstukken en feedback hebben gegeven. Dat heeft het boek absoluut verbeterd en praktischer gemaakt. Ik hoop van harte dat het boek gaat doen wat het beoogt opvoeders ondersteunen in de opvoeding van hun getraumatiseerde kind.
https://www.daannijman.nl/zoeken/?zoek=hulp+trauma+kindertijd&tag