Kan EMDR leiden tot pseudoherinneringen?
29 februari 2020Enquête voor generieke module diagnostiek
18 maart 2020Wat heb je nodig?
- Een veilig (AVG proof) beeldbelprogramma. Zowel de therapeut als de patiënt moeten dat downloaden. Let op: Vaak is het programma pas veilig bij een betaald account.
- Een laptop of desktop met camera en microfoon, zowel voor patiënt als behandelaar. Een laptop of desktop is belangrijk om de oogbewegingen zo breed als mogelijk te laten maken. Laat je patiënten niet op een tablet of smartphone voor online EMDR als je gebruik maakt van oogbewegingen.
- Een stabiele wifi- of vaste internetverbinding (ethernetkabel).
- Een headset. Je stemgeluid is voor de patiënt veel prettiger bij gebruik van een headset.
- Een rustige omgeving. Let erop dat het geluid van de mobiele telefoon van jezelf en de patiënt uitstaat.
- Neutrale achtergrond. Liefst een lichte kleur.
- Het standaard EMDR-protocol.
Hoe doe je EMDR?
Let op dat de patiënt het scherm op ooghoogte heeft staan en zorg ervoor dat er niet te veel tegenlicht op het scherm is zodat de ogen van de patiënt goed zichtbaar zijn. De patiënt zit dus dicht bij het scherm.
Zorg voor voldoende werkgeheugenbelasting. Beweeg je vinger voor het scherm heen en weer. Wanneer je een lichtbalk hebt, kun je deze voor het scherm plaatsen. Check daarbij of de patiënt het lampje goed in de breedte kan zien. Daarnaast kun je gebruik maken van andere werkgeheugen belastende taken zoals tellen, sommen maken, spellingstaken, ingewikkelde tap-taken etc.
Wat kan wel en wat kan niet?
In principe behandelen we online dezelfde problematiek als in een behandelkamer waar we patiënten face-to-face zien. Online behandeling kan zowel met patiënten met enkelvoudig trauma als meervoudig trauma, met ‘reguliere’ PTSS en complexe PTSS.
Zorg wel dat je als therapeut vertrouwd bent met de problematiek die je behandelt. Bedenk dat wat je als therapeut in een reguliere behandelsetting niet zou behandelen, je ook niet online zou moeten doen.
Uiteraard moet rekening worden gehouden met complicerende symptomen die ofwel aanwezig zijn, dan wel snel kunnen ontstaan (denk aan ernstige dissociatieve verschijnselen, ernstige psychotische klachten, acute suïcidaliteit, automutilatie, agressieproblemen). In dergelijke gevallen is het aan te bevelen om geen online EMDR te doen.
Beeldbelprogramma’s: hierover kunnen we vanuit de VEN geen advies geven, omdat het gebruik van deze programma’s bij EMDR niet wetenschappelijk onderzocht is.
Let op! Whatsappen, skypen en facetimen is onder de AVG wet niet toegestaan. Check bij keuze voor een pakket of een programma voldoet aan de veiligheidsnormen NEN 7510 ofwel ISO27001.
EMDR Europe heeft eveneens een overzicht gemaakt met aanbevelingen voor online EMDR therapie. Klik hier voor het document.
Klik hier voor meer informatie over beeldbellen, verzameld door de LVVP.
Inmiddels hebben diverse beroepsverenigingen themadossiers COVID-19 gemaakt met informatie en adviezen.
Nederlands Instituut voor psychologen
Nederlandse Vereniging voor Orthopedagogen
Disclaimer: Aan het overzicht van beeldbelprogramma’s kunnen geen rechten ontleend worden. Het is geen complete lijst van alle aanbieders op het gebied van E-health in de GGZ.