Benefiet Webinar Oekraïne + presentaties
17 maart 2022Open brief aan alle staatshoofden en regeringen ter wereld
21 april 2022Vrijdag 8 april, na de preconference workshops, heeft Arjan Erkel een prachtige lezing gegeven. Een lezing over ‘vrijheid van denken en doen’ met veel interactie met het publiek en aangevuld met een muzikale bijdrage van Jan Wilm Tolkamp (gitarist Normaal). Heb je de lezing live gemist? Geen probleem, dan kun je hem vanaf nu terugkijken.
Om de lezing terug te kijken ga je naar mijnven.emdr.nl, log in en klik op ‘webinars & lezing Arjan Erkel’.
Spreker: Arjan Erkel met muzikale begeleiding door Jan Wilm Tolkamp, gitarist van Normaal
Vrijheid van denken en doen
Vrijheid van denken en doen is het prachtige en inspirerende verhaal van Arjan Erkel over blijven staan onder enorme druk en het vergroten van mogelijkheden. Een aanrader om zelf ook weer in beweging te komen, om achter verlangens aan te gaan en afscheid te nemen van belemmeringen.
Op harde wijze heeft Arjan geleerd dat hij zichzelf kan verrassen, kan overtreffen en over veel meer kracht en invloed beschikt dan dat hij ooit had gedacht.
Van augustus 2002 tot april 2004 hielden gewapende en gemaskerde moslimrebellen hem 607 dagen gevangen onder erbarmelijke omstandigheden in Dagestan. Zijn gijzeling was een lange strijd tegen onzekerheid, stress, onduidelijkheid, eenzaamheid, wanhoop en een gebrek aan vertrouwen, veiligheid en comfort. Elke dag zou zijn laatste dag kunnen zijn. Voor meer informatie over zijn ontvoering zie www.arjanerkel.nl
Al snel heeft hij alles op alles gezet om het beste uit de situatie te halen. Dit door op zoek te gaan naar verbinding met zijn ontvoerders en door constant te reflecteren op zijn eigen gedrag. Werken aan veiligheid, vertrouwen en mogelijkheden in plaats van het nog erger te maken door negativisme en vijandigheid. Hij heeft zich moeten invechten, zelfs letterlijk. Hij is er achter gekomen dat hij zijn grenzen kan verleggen. Hij heeft geleerd wat geduld, discipline en volhouden echt in houden. Maar ook wat het is dat je tranen op zijn van verdriet. Hij heeft ervaren wat empathie kan doen aan onderlinge relaties. Het hielp hem overleven.
In zijn lezing neemt hij zijn publiek als het ware mee naar zijn situatie en laat hij zien hoe het hem gelukt is om een diepe crisis te overleven en daarna het leven weer op te pakken.
“De mindset dat ik invloed had op de omgeving en op mijn houding en dat ik flexibel ben om te mee te bewegen, maar indien ook dichtbij mezelf blijf, heb ik weten vast te houden. Ik wil hiermee andere mensen inspireren. Je hoeft niet mee te maken wat ik heb meegemaakt. Je hoeft niet 607 dagen in een ondergrondse kelder vast te zitten om je te realiseren wat vrijheid van denken en doen betekent. Om te veranderen hoef je niet allerlei cursussen te volgen. Het is gewoon een kwestie van doen. Laat mij jou eerste stap zijn in een verandering.”
Muziek
Muziek helpt emoties te versterken. Arjan beschikte niet over muziek, maar liet in zijn hoofd veel liedjes voorbij gaan en zong ook hard op. De muziek die onder andere belangrijk was, was muziek van de popgroep Normaal. Hij wilde zoals zij zingen Oerendhard door met zijn leven. De lezing wordt daarom aangevuld met een optreden door Jan Wilm Tolkamp, de laatste gitarist van Normaal.